Wat is de meerwaarde van een interieurarchitect? Veel mensen die bouwen of verbouwen, vragen het zich wel eens af. Een interieurarchitect kan je op heel diverse manieren helpen om een mooie, kwaliteitsvolle en persoonlijke woon- of werkomgeving te creëren.
Interieurstylist VS interieurarchitect
Een interieurarchitect is niet hetzelfde als een interieurstylist. Vaak worden deze benamingen door elkaar gebruikt, maar wat ze doen is wel degelijk heel verschillend. Een stylist decoreert/kleedt je woonst of kantoor aan door decoratieve elementen te kiezen zoals behang, kussens, vloerkleed, ... . Een interieurarchitect gaat veel verder. Er wordt in de eerste plaats vanuit de functie van een ruimte vertrokken en hoe de gebruiker die ruimte beleeft. Daarom wordt een interieurarchitect ook wel vaak een ‘interieurpsycholoog’ genoemd. Eerst zal de interieurarchitect uitgaan van een doordachte indeling, zodat elke cm² optimaal benut is en alle functies logisch georganiseerd zijn.
Advies over materialen, kleuren en meubels
Na dat de functies zijn bepaald en de basis is gelegd wordt er verder gekeken. Materialen, texturen en kleuren bepalen de sfeer en uitstraling van een ruimte. Een interieurarchitect beschikt over de creativiteit om oplossingen bedenken waar je zelf nooit aan zou denken. Bovendien zoekt de interieurarchitect duidelijke naar een leidraad in het interieur. Tegenwoordig bestaat er zoveel, dat de meeste mensen dreigen te verdwalen in al deze keuzes. Een interieurarchitect weet hoe hij/zij alle elementen op elkaar kan afstemmen, zodat je interieur een mooie geheel vormt.
Wie ben je als persoon bent, van welke stijl hou je en vooral hoe ga je de ruimte gebruiken zullen het ontwerp bepalen. Heb je bijvoorbeeld een gezin met jonge kinderen? Werk je veel van thuis uit? Komen er vaak mensen over de vloer? Dan heeft dat een invloed op het geheel. Een interieurarchitect heeft ook daar oog voor.
Interieurarchitect waakt over het financiële aspect
Als je gaat bouwen/renoveren heb heb je een bepaald budget voor ogen. Bij veel mensen is een interieurarchitect vaak een overbodige luxe en zien dit dan ook eerder als een extra kost. Eigenlijk mag je het zo niet bekijken. Een interieurarchitect kan ook op vlak van budget een grote meerwaarde zijn (budgetten moeten wel realistisch en haalbaar zijn). Hij/zij kent de prijzen, helpt je offertes aan te vragen zo krijg je op voorhand een gestructureerd overzicht en goed totaalbeeld van de potentiële kosten. In het geval dat bepaalde keuzes toch duurder uitvallen dan gehoopt, dan heeft een interieurarchitect de knowhow om alternatieve aan te reiken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om in fases te werken, zodat je op termijn toch die droomkeuken of badkamer verwezenlijkt ziet. M.a.w.: een interieurarchitect is een investering die loont.
Begeleiding en opvolging door interieurarchitect
Wie komt wanneer en hoeveel tijd vraagt elke opdracht? Een interieurarchitect kan ook voor begeleiding op de werf zorgen. Er wordt een planning opgemaakt van alle werkzaamheden en deze worden stap per stap opgevolgd. Op die manier kan jij zorgeloos uitkijken naar het eindresultaat. Ook niet onbelangrijk: een interieurarchitect waakt erover dat je plan wordt uitgevoerd zoals voorgeschreven, het belang hiervan is iets wat vaak over het hoofd wordt gezien. Er kan zoveel misgaan op een werf, dus het is geen overbodige luxe dat iemand hierover waakt.
Wil je weten hoe dat ik een meerwaarde kan zijn voor jouw nieuwbouw of renovatie? Ik help je heel graag om mee te denken met jouw project.
Ik hou van een leuke babbel met een lekkere kop thee.
Comments